Sporočamo vam, da v četrtek, 7. maja 2020, odpiramo vrata naše ustanove za obiske stanovalcev. Zadovoljni smo, da se v dolgem obdobju brez obiskov, ni pojavila okužba z novim koronavirusom, saj so je tako obrestovalo skrbno upoštevanje predpisanih ukrepov tako stanovalcev kot zaposlenih, ki nam jih je predpisalo MZ, MDDSZ in NIJZ.
Seznanitev s pravili omogočanja obiskov v Domu upokojencev Postojna, na podlagi Dopisa MDDSZ na temo Omogočanje obiskov v socialnovarstvenih zavodih in drugih izvajalcih institucionalnega varstva, smo v Domu upokojencev Postojna opredelili v okviru strokovnega tima Doma, ki vam jih tudi posredujemo:

- Obiske svojcem in stanovalcem bomo omogočili pred glavnim vhodom v Dom s postavitvijo
2 x po dve mizi z 1,5 do 2 m varovalne razdalje, z oznako obiskovalec in stanovalec. V primeru slabega vremena se obiski izvajajo v TV klubu s postavitvijo 2 x po dve mizi z 1,5 do 2 m varovalne razdalje, z oznako obiskovalec in stanovalec in s predhodno najavo ostalim stanovalcem, da ne hodijo v TV klub.

- Obiski bodo izvedeni vsak dan (tudi sobote, nedelje in praznike) dopoldne od 9.00 do 12.00 in popoldne od 14.00 do 16.30 po 15 min na stanovalca. Istočasno se bodo izvajali obiski za 2 stanovalca na vsakih 30 min. Stanovalci, ki so v paliativi, ali ob presoji strokovnega osebja, da stanovalci niso sposobni oditi v prostore za obiske, bodo obiskovalci pod pogoji obiskov paliative imeli določena pravila in jih bodo spremljali zdravstveni delavci v sobe stanovalcev. Za časa obiskov je stalno prisotna javna delavka ali receptorka, ki izvaja nadzor obnašanja med obiskom; na oddelku je to medicinska sestra ali drugi zaposleni iz nege.

- Po vsakem obisku javni delavec ali receptorka razkužijo mize in stole ter prezračijo TV klub. Javni delavci dobijo navodila glede obnašanja obiskovalcev (upoštevanje varnostne razdalje, brez telesnih kontaktov, objemanja in rokovanja) in opozorilo na čas trajanja obiska.

- Napovedi časa obiskov bo sprejemala socialna delavka na telefon: 05/700-11-11 in po e-pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. od ponedeljka do petka od 11.00 do 13.00 ter recepcija na telefon: 05/700-11-00. Ob petkih se sprejemajo napovedi obiskov za soboto, nedeljo in ponedeljek.

- Še vedno velja prepoved nošenja hrane s strani svojcev stanovalcem. Če svojci prineso nujne potrebščine (oblačilo, zdravila, potrebščine za osebno higieno) naj na vrečko napišejo ime in priimek stanovalca in jo oddajo osebi Doma, ki bo prisotna med obiskom; po preteku 72 ur bo paket vročen stanovalcu.

- Vsak obiskovalec, ki pride na obisk k stanovalcu (to je samo 1 oseba) se pred vhodom Doma seznani z Izjavo, da je bil v zadnjih 14 dnevih zdrav in da v tem obdobju ni bil v stiku z nobeno osebo, ki je imela znake okužbe oziroma je bilo kasneje ugotovljeno, da je okužena. Izjavo s tem zapisom in razpredelnico za vpis datuma obiska in meritvami TT obiskovalec podpiše.

- Merjenje TT obiskovalca izvajajo receptorke in podajajo ter sprejemajo izjave, podajajo maske, če jih obiskovalci nimajo ter jih odpeljejo na stol pred Domom ali v TV klubu.

- Ko so obiski, ali pred vhodom, ali v TV klubu, so glavna vrata zaklenjena.