DOM UPOKOJENCEV POSTOJNA
IZJAVA O DOSTOPNOSTI SPLETIŠČA

Dostopnost

Dom upokojencev Postojna se zavezuje, da bo omogočal dostopnost spletišča https://du-po.si/ v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (Uradni list RS, št. 30/18 in spremembe) vsem uporabnikom. 

Izjava o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletišče https://du-po.si/

Uporabo spletne strani želimo približati najširšemu krogu uporabnikom, zato ga nenehno oblikujemo in prilagajamo tako, da je dostopen za uporabnike z različnimi oblikami invalidnosti in oviranosti: uporabnikom z okvarami vida (slepim, slabovidnim, barvno slepim), uporabnikom z okvarami sluha (gluhim, naglušnim, gluhoslepim) ter uporabnikom z različnimi kognitivnimi okvarami in motnjami v razumevanju.

Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti so bile sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve:  

 • odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona),
 • navigacija s tipkovnico (prilagoditev za uporabnike, ki ne morejo uporabljati miške),
 • ustrezni barvni kontrasti (med besedilom in ozadjem),
 • predvidljivo delovanje spletišča,
 • predvidljivo delovanje spletišča, omogočena je uporaba različnih ravni naslovov

Stopnja skladnosti

Ocenjujemo, da  je dostopnost spletne strani https://du-po.si/ delno usklajena z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA).

Manj dostopne vsebine

Dostopnost spletne strani nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, pri čemer pa vam omogočamo, da se lahko s temi dokumenti seznanite na drug način (lahko nam pišete po pošti ali preko e-pošte, kontaktni podatki so navedeni v nadaljevanju).

Primeri takih vsebin so: 

 • skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa
 • programsko generirani dokumenti (npr. letna poročila),
 • različne kompleksne tabele s podatki,
 • vse fotografije na spletnih mestih še niso opremljene z opisi oziroma še nimajo alternativnega besedila,
 • videoposnetki nimajo podnapisov, nadzor krmiljenja ni optimiziran in je odvisen od drugih spletišč (na primer: YouTube).
 • v času urejanja spletne strani je dostopna arhivska stara spletna stran, katera ni usklajena z ZDSMA.

Razlog je v nesorazmernem bremenu, ki ga organ ocenjuje s kadrovskim in finančnim bremenom, ki bi ga optimiziranje oziroma preureditev datotek zahtevalo.

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti je bila pripravljena 20. 04. 2023.
Metoda, ki smo jo pri oblikovanju te izjave uporabili, je samoocena.

Povratne in kontaktne informacije

Zaradi zelo pogostih posodobitev vsebin lahko obiskovalci pri brskanju po spletišču https://du-po.si/ kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, občasno naletijo na težave z dostopnostjo.

Obvestilo o morebitnih primerih neskladnosti objav z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in zahteve po posredovanju informacij v dostopni obliki lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

Inšpekcijski postopek

V primeru nezadovoljivih odgovorov na katero koli obvestilo ali zahtevo poslano v skladu z 8. členom Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, se lahko obrnete na inšpekcijski organ po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo

Davčna ulica 1

1000 Ljubljana

Tel.: 01 555 58 48

e-naslov: gp.irsid@gov.si

https://www.gov.si

Close
Close
Skip to content